python -m pip install PyQt5
PyQt5 yüklendikten sonra bu kez aşağıdaki komutu girelim:
python -m pip install pyqt5-tools
Her iki komuttan sonra Successfully bildirimi geldiğine dikkat edelim.
Yükleme esnasında başarıya ulaşılmazsa sorun yüksek ihtimalle kullanıcı izinlerinden kaynaklanmaktadır. (ör: Error 5 - Windows 10) Bu durumda CMD'yi Yönetici olarak çalıştırıp tekrar komutları girmeyi deneyebilirsiniz.
Python'ın hangi sürümü yüklüyse ona IDLE'ı (Shell) açalım. Devamında Sırasıyla aşağıdaki komutları girelim:
>>> import site
>>> print(site.getsitepackages())
['C:\\Program Files\\Python36', 'C:\\Program Files\\Python36\\lib\\site-packages']
İlk iki komutu girdikten sonra karşımıza iki tane dosya yolu çıkmaktadır. Bu yollarda ilki çalıştırılabilir Python konumunu vermektedir, diğer yol ise site-packages dosya yolunu vermektedir. Biz bu yola göre site-packages klasörüne ulaşıyoruz. Bu klasörün içinde bulunan pyqt5_tools klasörünü açıyoruz. designer.exe programını buluyoruz. Bu program GUI tasarım için kolaylık sağlamak için kullanılan tasarım programıdır. Bu programa kolay bir şekilde ulaşmak için kısayol oluşturup, masaüstüne koyuyoruz.
Designer programını açıyoruz ve MainWindow ile pencere oluşturuyoruz. Sonra bu pencereyi biraz küçültüp, pencere ortasına Push Button ekliyoruz. Butonun üstüne iki kere tıklayıp, "Tıkla" olarak yeniden isimlendiriyoruz.
Sonrasında Save As diyoruz. Merhaba.ui uzantılı dosyayı masaüstüne kaydediyoruz.
Daha önce iki yol bulmuştuk. Bu yollardan ilkini kullanarak Python36 dosyasını açıyoruz. Scripts klasörünü bulup, açıyoruz. Sonrasında bu klasöre ait dosya yolunu kopyalıyoruz. Terminal veya Konsol ekranını açıyoruz. Burada Windows 10 kullanıldığı için ona göre anlatım yapılmakta. Kullandığımız konsol ise CMD. Aşağıdaki komutu giriyoruz:
cd C:\Program Files\Python36\Scripts
Scripts klasörü içerisine girmiş olduk. Devamında aşağıdaki komutu giriyoruz:
pyuic5
Bu komuttan sonra bu hatayı alıyoruz "Error: one input ui-file must be specified". Bu durumda sıkıntı yok. Masaüstüne attığımız Merhaba.ui dosya yolunu kopyalıyoruz. Bu kez aşağıdaki komutu giriyoruz:
pyuic5 -x "C:\Users\username\Desktop\Merhaba.ui" -o "C:\Users\username\Desktop\Merhaba.py"
Bu komuttan sonra masaüstüne Merhaba.py adında bir dosya gelecektir. Bu dosyayı herhangi bir IDE ile açalım. Aşağıdaki gibi kodlar karşımıza çıkacaktır.
Bu kodu Python ile çalıştırdığımızda ise oluşturduğumuz pencere karşımıza çıkacaktır. Şimdi bu sınıfa (Ui_MainWindow) yeni bir fonksiyon tanımlıyoruz:
def printMessage(self):
print("Merhaba")
Sonrasında bu fonksiyonu butona basıldığında kullanmak üzere aşağıdaki setupUi() fonksiyonuna yazıyoruz:
self.pushButton.clicked.connect(self.printMessage)
Programı çalıştırdığımızda butona tıklarsak konsola resimde de olduğu gibi Merhaba yazısı yazdırılmış olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme